FELNŐTT NŐKNEK ÉS FÉRFIAKNAK

 • Közérzet romlást éreznek
 • Fáradékonyság jelenik meg
 • Inzulinrezisztencia tünetek lépnek fel
 • Napi teljesítmény romlást tapasztalnak
 • koncentráció zavar, hatékonyság csökkenés
 • fáradékonyság, fizikai állapot romlás
 • testsúlynövekedés/ -csökkenés elmaradása
 • ok nélkülinek tűnő kardiális panaszok, vérnyomásingás (negatív kardiológiai lelet mellett)
 • motiválatlanság
 • hangulatingás
 • alvászavar
 • éjszakai izzadás
 • szájszárazság
 • hajhullás

A leírt mérhető hatásokat in vivo kimutatható biomarkerekkel párosítjuk és összefoglaló leletet készítünk

Vizsgálat ideje 180 perc (0-60-90-120-180 perc)

Orvosi és szakasszisztensi vizsgálat

Vérvétel, EKG és vérgáz elemzés történik

Elemzés kiterjed:

A kivizsgálás során a rutin terheléses vizsgálatoktól eltérően a háttérben zajló hormonális változásokat és azok által kiváltott keringési, légzési kompenzációt is vizsgáljuk, valamint felmérjük az anyagcsere aerob vagy anaerob jellemzőit.

Miért kell ennyi plusz vizsgálat?  A légzés és keringés nélkül a zsírbomlás nem tud hatékony lenni. A vizsgálataink rámutattak arra, hogy az aerob anyagcsere segít a hatékony zsírbomlásban, de ennek az aránya a rendszertelen életmód és táplálkozási szokások megváltozása mellett háttérbe szorul és a napi anyagcserénkben az anaerob zsírbomlás szolgáltatta energiaképzés kezd dolgozni.

Mivel az anaerob anyagcsere út a szervezet evolúciójából visszamaradt vészreakcióval egyezik, így ennek gyakori működése a szervezetben raktározást indít. Ennek jele a makacs hasi túlsúly megjelenése vagy a fogyást követően fellépő hirtelen súlygyarapodás.

Ezért nem elegendő csak a diéta, csak a mozgás kiragadott megváltoztatása a fogyáshoz és a közérzet javulásához, leginkább a fáradékonyság megszűnéséhez, hanem egy összetett életmód reform hozza helyre az eltéréseket.

A kérdés jogos, hogy a jelenlegi életkörülményeink között hogyan tartható ez, ha az eddigiek is terhelők és leginkább eredménytelenek voltak?

A kulcs ott van, hogy a szervezet az aerob anyagcserét kívánja működtetni és a kilengéseket a helytelen életmód, a túlzó diéták, edzések vagy önmagunk ok nélküli sanyargatásai váltják ki és ez vezet egy tartós szabályzási zavarhoz, mint egy mókus-kerék.

A program része ezeknek a hibáknak a feltérképezése, mint pl. a rosszul indított nap, a reggeli hiánya, annak összetételének nem megfelelősége és a reggeli mozgás elmaradása, szemben a délután vagy este végzett hosszas edzésekkel. A személyre szabott eredményeink ezekre is rávilágítanak és figyelembe veszik a labor eltérések mellett az egyéni adottságokat, igényeket, társbetegségeket, étrendi elvárásokat.

Gondoljunk bele, hogy egy pl. 20 vagy 40 éves Páciensnek eltérő ajánlásra van szüksége? A plusz 5 kg vagy plusz 25 kg testsúly többlettel érkezők között is különbséget kell tennünk? Egy férfinek vagy egy nőnek eltérhet a diétája? Nyilván igen. Meg kell jegyeznünk, hogy a kivizsgálásuk is másképp zajlik!

A protokolljaink személyre szabásában az életkori eltérések, az anya-gyermek vizsgálatainkra épülő anyai hatáselemzés, a súlytöbblet és megfogalmazott célok közötti eltérések és a nemi eltérések is szerepet kapnak.

A vizsgálat menete és ajánlások személyre illesztésénél az életkori eltérések, mitokondriális DNS funkció, a súlytöbblet mértéke, a megfogalmazott célok közötti eltérések és a nemi különbségek is szerepet kapnak.

SPORTOLÓKNAK

 • Inzulin rezisztencia tüneti kezelése, anyai hatás modellje
 • Napi teljesítményzavart tapasztalók
 • Közérzet romlást érzékelők
 • Teljesítmény javulás elmaradása
 • Ingadozó sportteljesítmény – élsportolóknál megmagyarázhatatlannak tűnő ingadozás pl. versenyhelyzetben
 • Sport ellenére fennálló túlsúly vagy súlygyarapodás
 • Amatőr sportolók teljesítményzavar súlytöbblet esetén
 • Koncentráció zavar, hatékonyság csökkenés, éles helyzetben fellépő hibák
 • Fokozott sérülékenység
 • Fáradékonyság, fizikai állapot romlás
 • Motiválatlanság, hangulatingás,
 • Alvásnehézség
 • Regeneráció romlása, burn out

A leírt hatásokat in vivo kimutatható biomarkerekkel párosítjuk és edzés szimulációt végzünk

Nyugalmi vizsgálatok, étkezés hatás elemzés, teljesítmény lépcsők meghatározása, megnyugvási ciklus mérése történik.

Vizsgálat ideje 180 perc

Orvosi és szakasszisztensi vizsgálat

Vérvétel, EKG, EKG HRV és vérgáz elemzés történik

MOXY – izom oxigén szaturáció mérés

Polar H10 pulzuskontroll és teljesítmény lépcsőnként HRV

Ergospirometria: légzésenkénti anyagcsere működés paraméterei, VO2max. mérés, aerob küszöb mérése.

Elemzés kiterjed:

A kivizsgálás során a rutin lépcsőzetes teljesítmény diagnosztikai vizsgálatoktól eltérően a háttérben zajló hormonális változásokat és azok által kiváltott keringési, légzési kompenzációt is vizsgáljuk, valamint felmérjük az anyagcsere aerob vagy anaerob jellemzőit.

A teljesítménymérés egyedileg, étkezés hatásait is elemző módon, futópadon történik a pulzus zónák meghatározásával, légzés és keringés követésével, vérgáz analízissel, izom oxigén szaturáció méréssel és ergospirometriával kombinálva.

Miért kell ennyi plusz vizsgálat?  A légzés és keringés nélkül a zsírbomlás nem tud hatékony lenni. A vizsgálataink rámutattak arra, hogy az aerob anyagcsere segít a hatékony zsírbomlásban, de ennek az aránya a rendszertelen életmód és táplálkozási szokások megváltozása mellett háttérbe szorul és a napi anyagcserénkben az anaerob zsírbomlás szolgáltatta energiaképzés kezd dolgozni.

Mivel az anaerob anyagcsere út a szervezet evolúciójából visszamaradt vészreakcióval egyezik, így ennek gyakori működése a szervezetben raktározást indít. Ennek jele a makacs hasi túlsúly megjelenése vagy az indokolatlannak látszó teljesítmény ingadozás.

Ezért nem elegendő csak a szigorúbb diéta, csak a több mozgás.

A teljesítmény javításához ütemezett és arányaiban meghatározott étkezés, megfelelő edzésmennyiség és életmód reform szükséges.

A kérdés jogos, hogy a jelenlegi életkörülményeink között hogyan tartható ez, ha az eddigiek is terhelők és leginkább eredménytelenek voltak?

A teljesítmény diagnosztika megmutatja, hogy mennyi a hatékony edzés mennyiség és mennyi az a pulzusszám, intenzitás, amivel azt végre kell hajtani ahhoz, hogy eredményesebb legyen a sportolónk.

A kulcs ott van, hogy a szervezet az aerob anyagcserét kívánja működtetni és a kilengéseket a helytelen életmód, a túlzó diéták, edzések vagy önmagunk elé állított megszorítások tartós szabályozási zavarhoz vezetnek, mint egy mókus-kerék.

A program része ezeknek a hibáknak a feltérképezése, mint pl. a rosszul indított nap, a reggeli hiánya, annak összetételének nem megfelelősége és a reggeli mozgás elmaradása, szemben a délután vagy este végzett hosszas edzésekkel. A személyre szabott eredményeink ezekre is rávilágítanak és figyelembe veszik a labor eltérések mellett az egyéni adottságokat, igényeket, társbetegségeket – pl. légzési problémák, étrendi elvárásokat.

Edzőink segítenek a felkészülésben és irányított edzés tervezéssel, otthoni „távfelügyelettel” is képesek követni az eredmények alapján megfogalmazott ajánlás objektív eredményeit, pl. teljesítmény fejlődés, HRV javulás.

A Testnevelési Egyetemen validált és azóta kipróbált, belgyógyászati szemléletű saját elemzési módszer rámutat az állóképességet fejlesztő és izom adaptív zónát jellemző teljesítmény határokra, ezt tempóban, időtartamban és pulzus zónában is megadja, valamint professzionális esetben napi EKG HRV-vel edzésteljesítmény követésre alkalmas.

A rendszer alapja a légzés és keringés zsírbomlást legoptimálisabb állapotának elérése, amit az étkezés, a légzés, az izom oxigén töltöttsége és számos hormonális tényező is befolyásol. A vizsgálataink rámutattak arra, hogy az aerob anyagcsere segít a hatékony zsírbomlásban, de ennek az aránya az étkezéssel, terhelés nem optimális megválasztásával paralel jelentősen csökkenhet.

Az életmód és táplálkozási szokások megváltozása mellett háttérbe szoruló aerob életvitelt az anaerob zsírbomlás szolgáltatta energia képzés váltja fel, mely sem az élsportolók, sem az amatőr sportolók fejlődésében nem hatékony energia termelési forma. Ezen alapul a regeneráció elhúzódása egyes edzések vagy versenyek után, mely a rendszerbe foglalt felmérés után non-invazív, de objektív módon követhető is.

Az innovatív módszeren alapuló ajánlásoknak nem célja, hogy a sportoló életvitelét fenekesen felforgassa, de a szükséges mértékű változtatások vezetnek hosszú távon eredményesség visszatéréséhez.

A teljesítmény lépcsőnként vizsgált paraméterek elemzése pontosan rámutat a jelenlegi edzettségre és optimális izom anyagcsere részleteire, arra építve lehet kidolgozni a megfelelő edzéstervet és eredmény célokat megfogalmazni.

FIATAL FELNŐTTEKNEK

 • Fáradékony, kedvetlen, hangulat ingást tapasztal
 • Napi teljesítményzavar jelentkezik
 • Közérzet romlást érzékel
 • Sport ellenére fennálló túlsúly vagy súlygyarapodás
 • Ok nélkülinek látszó súlygyarapodás
 • Diverz és enyhe tünetek utalnak erre
 • Megfoghatatlannak tűnő panaszok
 • Koncentráció zavar, hatékonyság csökkenés, éles helyzetben fellépő hibák
 • Fokozott sérülékenység, visszatérő megbetegedések
 • Fáradékonyság, fizikai állapot romlás

Egyénileg dolgozzuk ki, függ a napi sport mennyiségétől és a testi adottságoktól. Ha inkább mozgékonyabb és a teljesítmény zavarra kell összpontosítani akkor a teljesítmény diagnosztikát kell elvégezni. Ha a súlyprobléma és az inzulinrezisztencia dominál, akkor cukorterhelést végzünk.

Vizsgálat ideje 180 perc mindkét esetben, részletes protokoll az előző két csoportnál került leírásra, ez a vizsgálat azok ötvözete.

Vizsgálat ideje 180 perc mindkét esetben, részletes protokoll az előző két csoportnál került leírásra, ez a vizsgálat azok ötvözete.

A légzés és keringés nélkül a zsírbomlás nem tud hatékony lenni. A vizsgálataink rámutattak arra, hogy az aerob anyagcsere segít a hatékony zsírbomlásban, de ennek az aránya a rendszertelen életmód és táplálkozási szokások megváltozása mellett háttérbe szorul és a napi anyagcserénkben az anaerob zsírbomlás szolgáltatta energia képzés kezd dolgozni.

A fiatal életkorban már a szocializálódás is az ülő életmód felé hajlik, valamint a teljes élet hosszban a finomított élelmiszereket fogyasztják, az anyagcsere érzékenyebb a terhelésre és hamarabb vált anaerob zónába.

Itt a feladat az adaptációs képesség javítása és a megtalálni a stabilitást megingató paramétereket.

Ezért nem elegendő csak a diéta, csak a mozgás kiragadott megváltoztatása a közérzet javulásához, leginkább a fáradékonyság megszűnéséhez, hanem egy összetett életmódreform hozza helyre az eltéréseket.

A fiatal életkorban már a szocializálódás is az ülő életmód felé hajlik, valamint a teljes élet hosszban a finomított élelmiszereket fogyasztják, az anyagcsere érzékenyebb a terhelésre és hamarabb vált anaerob zónába.

Itt a feladat az adaptációs képesség javítása és a megtalálni a stabilitást megingató paramétereket.

Ezért nem elegendő csak a diéta, csak a mozgás kiragadott megváltoztatása a közérzet javulásához, leginkább a fáradékonyság megszűnéséhez, hanem egy összetett életmódreform hozza helyre az eltéréseket.

A program része ezeknek a hibáknak a feltérképezése, mint pl. a rosszul indított nap, a reggeli hiánya, annak összetételének nem megfelelősége és a reggeli mozgás elmaradása, szemben a délután vagy este végzett hosszas edzésekkel.

Az eltérések alapja az Édesanyától örökölt mitokondriális DNS funkcióban áll, amit egyre nagyobb körben kutatnak az irodalmi adatok alapján. A klinikumban ennek a szabályozási zavarainak negatív hatása mérhető és tünetképző is.

A súlyosság mértéke határozza meg az enyhe vagy épp súlyos tünetek skáláját, de részleteiben történő elemzéssel ezek kezelhetők.

A Testnevelési Egyetemen validált és azóta kipróbált, belgyógyászati szemléletű saját elemzési módszer rámutatott arra, hogy még a referenciákban bemutatott élsportoló Szabina is, az étrendjének javításával tudott igazán hozzátenni a teljesítményéhez.

Hiába a sok edzés, mégis hízott, 83 kg volt. Édesanyját kezeltem inzulinrezisztencia miatt, és amikor 2021. augusztusban Szabina sérült és elmondta mi történt, a fejemhez csaptam, hogy egy edző, egy szakosztály hogyan nem figyelhet erre oda. Nyilván, nem gondolnak rá, hogy ilyen sportolói életmód mellett a hízásnak oka van. Azóta 70 kg és jöttek a várt sikerek is, gratulálunk neki és az edzőjének, aki az új szemléletet befogadta és ehhez igazította az elvárásokat.

Vegyük szemügyre a leggyakoribb hibákat: nem megfelelő arányú étkezés, sport előtt és után nem időzített és arányaiban nem megfelelő szénhidrát bevitel, az esti edzések, az edzés és az időpont hiány (nem érek oda…!) miatti kapkodás és rendszertelen táplálkozás a szervezet számára kiszámíthatatlan és bekapcsolja a vészreakciót, ezzel pedig nem izmot épít, hanem zsír raktároz a fiatal Páciens.

A rendszer alapja a légzés és keringés zsírbomlást kiszolgáló legoptimálisabb állapotának elérése, amit az étkezés, a légzés, az izom oxigén töltöttsége és számos hormonális tényező is befolyásol és nemcsak az élsportolóknál, hanem egy jól tanuló, keveset mozgó fiatalnál is!

Az innovatív módszeren alapuló ajánlásoknak nem célja, hogy az életvitel felborítása, de a hosszú távon eredménytelenséget okozó szokásokat, berögzüléseket el kell hagyni. Azért is fontos ez, mert a mostani fiatalok is előbb-utóbb Édesanyák lesznek, és mitokondrium funkciót az aktuális állapotban örökítik. Fiúk esetében a javulás a napi közérzetben várható illetve a siker célok elérésében.

 • Vérvétel, EKG, EKG HRV és vérgáz elemzés történik
 • MOXY – izom oxigén szaturáció
 • Polar H10 pánt pulzus monitor
 • Sportteljesítmény mérés ergospirometriával (teljesítménydiagnosztika): légzésenként anyagcsere működés paraméterei, VO2max. mérés, aerob küszöb mérése
 • Étkezési hatásokra
 • Anyagcsere állapotra
 • Fizikai terhelés ütemezésére és pulzus zónákra
 • Életmódi javaslatok megfogalmazása
 • Teljesítmény javítás lehetőségeire