OLÁH PÉTER (29 ÉV)

FÉRFI PÁCIENS

Panaszai:

Hasi súlytöbblete van. Először csak inzulin rezisztencia igazolódott, Metfomint kapott, de a leletek már akkor is igen elhúzódó inzulin választ mutattak. Figyelembe kell venni, hogy nemcsak az inzulin abszolút értéke a mérvadó, hanem annak milyen hatása van 120-180 percig egy étkezési ciklusban. A gyomorpanaszok hátterében glutenérzékenységet állapítottak meg és zsírmájat is leírtak. Fáradékonyság, dekoncentráltság, indokolatlan izzadás a fő tünete a súlytöbblet mellett.

Rendszertelenebb életmód jellemzői: 

Későn reggelizik, mivel nem tud enni korábban, kávét hamarabb fogyaszt, mint étkezik. Az eddig előírt diétát tartja, de eredménye csekély, inkább nehézséget okoz a napi többszöri étkezés.

A kivizsgálását megismételt, vérgáz vizsgálattal érzékenyített és időben elnyújtott cukorterheléssel folytattuk. A lisztérzékenység miatt reklasszifikációt végeztünk, kizártuk 1-es típusú, illetve autoimmun eredetű cukorbetegség lehetőségét is. A terheléssel 2-es típusú diabetes került igazolásra, mely eredmény meggyőzte Pétert a változtatás szükségességéről. Emellett az eddigi kezelése negatív hatást mutatott a szöveti gázcserére, nevezetesen, hogy a mélyszövetek szintjén alacsony az oxigén kihasználódás, ami nem kedvez az izmok hatékony működésének.

Eredmény:

A kezelését a metformin csökkentésével és alacsony dózisú liraglutiddel folytattuk, három hónap alatt 7kg, kilenc hónap alatt a megkezdett étrend és fokozottabb edzés mellett összesen 21 kg-ot fogyott, amit csökkentett gyógyszer mellett (mindössze napi 500 mg metformin) tart a 12. hónapban. A cukorbetegség paraméterei normalizálódtak.

Az eset szakmai szempontból felveti azt, hogy az inzulinrezisztencia és túlsúly miatt magas dózisú gyógyszerekkel kezelt, sikertelen Páciensek fogyási nehézségének oka az életmódban és háttérben zajló anyagcsere folyamatokban keresendő.

Nagyon örülünk Péter gyógyulásának! Csak így tovább!