SZELLÁK SZABINA (22 ÉV)

HIVATÁSOS SPORTOLÓ

Szabina története:

Szabinát gyermekkora óta ismerem, Édesanyja és nővére is inzulinrezisztens (IR). Gyermekkora óta sportol, többször sérült a térde, emiatt 2021. elején inzulin rezisztencia irányában, ami ezt igazolta. Étrendet változtattunk, mely hatására jelentősen javult a teljesítménye 3 hónap alatt, így válogatott kerettaggá vált.

Az új edzője viszont túledzette, testsúlya 13 kg-ot emelkedett, a zsigeri zsírszövetek gyarapodtak az edzés ellenére is, 2021. augusztusban sérülés következett és fel akarta adni a sportot.

A panaszait kivizsgálását a Testnevelési Egyetemen kezdtük el, mind belgyógyászati, mind sportélettani szempontból, ezek a mérések mutattak arra rá, hogy az inzulin rezisztenciának nagyobb szerepe van a teljesítményingadozásban, már felkészülés során is.

2021. december óta új szemlélet szerint kezdett edzeni, dietetikus vezetésével étkezni a jelenlegi szakosztályban.

A 2022. április mérésre már jelentős javulás, 10-12 kg-os súlycsökkenés, jelentős izomerő fejlődés következett be.

A 2022. május U23 OB-n harmadik, az ezt követő Európa Bajnokságon, kajak 4-es csapatban, 500m-en 2. helyezést ért el. Ezután egyéniben 2022. július végén OB arany érem 500 és 1000 m-en, OB ezüst 200 és 5000 m-en következett.

A fenti sikereket a felnőtt korosztályban is megőrizte, a versenyre személyre szabott étrendeket tartva, 1 hónappal később az OB-n két ezüst és két bronzérmet szerzett.

Idézve őt: 

„Az étkezések tökéletesen kijöttek a futamok előtt” … „Tegnap sikerült az 500 m K1-est megnyernem.”

„Ma 200m, jól érzem magam nagyon, a tavalyi Európa-bajnok itt van, ő nagyon gyors, de ha sikerül megszorítanom, akkor annak nagyon ürülnék!

Az eredmény: ezüstérem, mindössze 0,407 másodperccel lemaradva a Bajnok mögött.

Gratulálunk a sikerekhez és a kitartáshoz, de ami a legfontosabb ebben a szezonban:

Szabina megtalálta az étrend és a sport által támasztott energiaigény közötti szoros összefüggést, ami a sérülések elkerülésében is segített a felkészülés és a versenyek során is. A jövőben is támogatjuk, hogy minél fényesebb sikert érjen el pályáján.

Olvass tovább -» Cikk Szellák Szabináról, aki 500-on is bajnoki címet szerzett.