Sportolóknak

Milyen problémákkal jelentkeznek hozzánk a páciensek?

Jellemző (gyakoribb) tünetek

Mérés részletei:

A leírt hatásokat in vivo kimutatható biomarkerekkel párosítjuk és edzés szimulációt végzünk

Nyugalmi vizsgálatok, étkezés hatás elemzés, teljesítmény lépcsők meghatározása, megnyugvási ciklus mérése történik.

Vizsgálat ideje 180 perc

Orvosi és szakasszisztensi vizsgálat

Vérvétel, EKG, EKG HRV és vérgáz elemzés történik

MOXY – izom oxigén szaturáció mérés

Polar H10 pulzuskontroll és teljesítmény lépcsőnként HRV

Ergospirometria: légzésenkénti anyagcsere működés paraméterei, VO2max. mérés, aerob küszöb mérése.

Elemzés kiterjed:

HOGYAN SEGÍTÜNK?

A kivizsgálás során a rutin lépcsőzetes teljesítmény diagnosztikai vizsgálatoktól eltérően a háttérben zajló hormonális változásokat és azok által kiváltott keringési, légzési kompenzációt is vizsgáljuk, valamint felmérjük az anyagcsere aerob vagy anaerob jellemzőit.

A teljesítménymérés egyedileg, étkezés hatásait is elemző módon, futópadon történik a pulzus zónák meghatározásával, légzés és keringés követésével, vérgáz analízissel, izom oxigén szaturáció méréssel és ergospirometriával kombinálva.

Miért kell ennyi plusz vizsgálat?  A légzés és keringés nélkül a zsírbomlás nem tud hatékony lenni. A vizsgálataink rámutattak arra, hogy az aerob anyagcsere segít a hatékony zsírbomlásban, de ennek az aránya a rendszertelen életmód és táplálkozási szokások megváltozása mellett háttérbe szorul és a napi anyagcserénkben az anaerob zsírbomlás szolgáltatta energiaképzés kezd dolgozni.

Mivel az anaerob anyagcsere út a szervezet evolúciójából visszamaradt vészreakcióval egyezik, így ennek gyakori működése a szervezetben raktározást indít. Ennek jele a makacs hasi túlsúly megjelenése vagy az indokolatlannak látszó teljesítmény ingadozás.

Ezért nem elegendő csak a szigorúbb diéta, csak a több mozgás.

A teljesítmény javításához ütemezett és arányaiban meghatározott étkezés, megfelelő edzésmennyiség és életmód reform szükséges.

A kérdés jogos, hogy a jelenlegi életkörülményeink között hogyan tartható ez, ha az eddigiek is terhelők és leginkább eredménytelenek voltak?

A teljesítmény diagnosztika megmutatja, hogy mennyi a hatékony edzés mennyiség és mennyi az a pulzusszám, intenzitás, amivel azt végre kell hajtani ahhoz, hogy eredményesebb legyen a sportolónk.

A kulcs ott van, hogy a szervezet az aerob anyagcserét kívánja működtetni és a kilengéseket a helytelen életmód, a túlzó diéták, edzések vagy önmagunk elé állított megszorítások tartós szabályozási zavarhoz vezetnek, mint egy mókus-kerék.

A program része ezeknek a hibáknak a feltérképezése, mint pl. a rosszul indított nap, a reggeli hiánya, annak összetételének nem megfelelősége és a reggeli mozgás elmaradása, szemben a délután vagy este végzett hosszas edzésekkel. A személyre szabott eredményeink ezekre is rávilágítanak és figyelembe veszik a labor eltérések mellett az egyéni adottságokat, igényeket, társbetegségeket – pl. légzési problémák, étrendi elvárásokat.

Edzőink segítenek a felkészülésben és irányított edzés tervezéssel, otthoni „távfelügyelettel” is képesek követni az eredmények alapján megfogalmazott ajánlás objektív eredményeit, pl. teljesítmény fejlődés, HRV javulás.

Miért kell ennyi plusz vizsgálat?

A Testnevelési Egyetemen validált és azóta kipróbált, belgyógyászati szemléletű saját elemzési módszer rámutat az állóképességet fejlesztő és izom adaptív zónát jellemző teljesítmény határokra, ezt tempóban, időtartamban és pulzus zónában is megadja, valamint professzionális esetben napi EKG HRV-vel edzésteljesítmény követésre alkalmas.

A rendszer alapja a légzés és keringés zsírbomlást legoptimálisabb állapotának elérése, amit az étkezés, a légzés, az izom oxigén töltöttsége és számos hormonális tényező is befolyásol. A vizsgálataink rámutattak arra, hogy az aerob anyagcsere segít a hatékony zsírbomlásban, de ennek az aránya az étkezéssel, terhelés nem optimális megválasztásával paralel jelentősen csökkenhet.

Az életmód és táplálkozási szokások megváltozása mellett háttérbe szoruló aerob életvitelt az anaerob zsírbomlás szolgáltatta energia képzés váltja fel, mely sem az élsportolók, sem az amatőr sportolók fejlődésében nem hatékony energia termelési forma. Ezen alapul a regeneráció elhúzódása egyes edzések vagy versenyek után, mely a rendszerbe foglalt felmérés után non-invazív, de objektív módon követhető is.

Az innovatív módszeren alapuló ajánlásoknak nem célja, hogy a sportoló életvitelét fenekesen felforgassa, de a szükséges mértékű változtatások vezetnek hosszú távon eredményesség visszatéréséhez.

A teljesítmény lépcsőnként vizsgált paraméterek elemzése pontosan rámutat a jelenlegi edzettségre és optimális izom anyagcsere részleteire, arra építve lehet kidolgozni a megfelelő edzéstervet és eredmény célokat megfogalmazni.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/lowkemed/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349